Fy för rävar

Vi är i slutet på lamningen och alla djur är utsläppta på bete. Igår föddes en ny liten lammunge, och tackan var så duktig, fast det var första gången hon lammade. Hon slickade den så fint efter att den kommit ut, och stod alldeles still när den reste sig för att dia.

En gimber som gör alla rätt när hon lammar får en guldstjärna i boken – det är de tackorna som vi vill avla vidare på. Och det är underbart när det fungerar med lamning i hagen. Tyvärr får rävarna också ungar så här års och de är hungriga. De första dagarna är farligast för lammungarna eftersom de sover mycket och inte kan springa så snabbt. Vi trodde dock att de skulle vara säkra i hagen som ligger på andra sidan vägen.

Men imorse var den nyaste lammungen borta, och tackan förtvivlad. Hon har sprungit runt i natt och letat efter sin unge och gjort illa sig i benet. Hon letar och ropar, det är nästan så att hon gråter, och det är så sorgligt alltihopa. Jag önskar att räven ville hålla sig till sorkar.

Ett allra, första stapplande blogginlägg

Den här bloggen är försenad.  Redan när vi flyttade till Gotland några år in på tvåtusentalet och startade vårt första ekologiska bageri, skaffade våra första linderödssvin, första blommehöns,  första lamm, och läste en väldig massa böcker om matproduktion, planerade vi för att starta en blogg.

Likt våra förebilder Michael Pollan, författaren av The Omniore´s Dilemma, Joel Salatin på Polyface farm, Hugh Fearnley-Whittingstall på River Cottage, ville vi skriva om mat. Men inte främst om hur den kan tillagas, utan mer om vad maten vi äter innebär för miljön och djuren som vi föder upp.

Det blev aldrig någon blogg, då. Vi hade fullt upp med småbarn, oändliga husrenoveringar och andra projekt. Och sen så flyttade vi till Österlen och startade om. Nu sitter vi här och försöker knåpa ihop något klokt som allra första blogginlägg, och vill börja med sänka ambitionerna, så att här faktiskt blir något skrivet alls.

Därför!  Det här är en blogg om livet på Dalängarna. Den kommer innehålla praktiskt information om öppettider, hur man kan få tag på oss, när det går att handla lammkött, lammskinn, sallad, med mera. Det kommer också finnas bilder och texter om livet på gården.

Allt ovan nämnda går också att hitta på vår facebooksida, eller via Instagram #dalangarna

Men det som bara kommer finnas här, när vi har tid, och andan faller på, är recept på sånt vi bakar, lagar, röker, gravar, torkar, plockar, grillar, fryser in och gräver ner.

Det blir nog också inlägg om mat ur ett mer filosofiskt och samhällskommenterande perspektiv. Vi får se. För det räcker ju inte med att ha något att säga. För att skapa en bra blogg måste man också vara envis, rolig och framför allt duktig på att skriva!

Ett bra exempel på en sån blogg är Mejl från Gården. En blogg vi faktiskt startade på Gotland- fast åt en god vän och granne. Mien Niklasson skriver om hur det är att vara lammbonde på Gotland, och mycket annat klokt. Läs den!

/Veronica & Gabriel

 

 

 

Stenugnsbageri och gårdsbutik