sommar2012 018

Om oss

Vi flyttade till Österlen från Gotland 2008. Då hade vi redan provat på att driva bageri, café och restaurang samt hålla frigående linderrödssvin, gotlandsfår och höns i fem år i Hablingbo, men drömde om att ha mer mark och plats för odling, djurhållning och småskalig, ekologiskt matproduktion.

Dalängarna var från början namnet på en betesallmänning mellan Svinaberga och Södra Mellby. Ett tillflöde till Norra Rörumsån ringlade genom dalgången, och det måste varit en perfekt plats att hålla betesdjur på. Gott om vatten, lätt att avgränsa med murar upptill och en ständigt grönt gräs. Här slog sig Lars och Bengta ner 1848 och började bygga ett litet torp. Han kom från Bästekille och hon kom från Svinaberga, så man kan säga att de möttes någonstans på mitten. Fotografier av det strävsamma paret, deras barn och barnbarn finns att se i gårdsbutiken, som också är det gamla kostallet.

Vi har försökt bevara så mycket som möjligt av gårdens byggnader och återställa betesmarkerna. Vårt mål är att öka den biologiska mångfalden så mycket som möjligt och varken plöjer, gödslar eller sprutar markerna. Däremot försöker vi trycka tillbaka nässlor och skräppor, så att olika sorters gräs och örter istället ska få livsrum, Till hjälp har vi de vackra men ganska ostyriga gotlandsfåren, vars kött och skinn går att köpa i gårdsbutiken.

Vi har förmånen att arrendera en gammal äppelodling uppe på Stenshuvud, och där går fåren en stor del av sommaren och på hösten plockar vi de obesprutade äpplena och gör must i vårt eget musteri. En del av musten gör vi vinäger av, och det går att köpa en äppelcidervinäger som lagrats från 2011 i butiken som har en fantastiskt fin och fruktig smak.

I bageriet är det Gabriel som står för brödbakandet och Veronica som står för kakorna och bakverken. Vi arbetar enbart med ekologiska råvaror och målet, förutom att det ska vara fantastiskt gott, är att allt vi gör ska ha rena och tydliga smaker med få ingredienser och onödiga tillsatser.

Vi bakar bröd, mustar äpplen, håller får och odlar grönsaker för att äta själva, och ni är varmt välkomna att smaka.

Välkomna till Dalängarna!

/Veronica & Gabriel

 

 

Leave a Reply

Ekologiskt cafe, hantverksbageri och gårdsbutik på Österlen.