tackor

Fåren

Vi föder upp Gotländska pälsfår. Det är en svensk lantras med anor från vikingatiden, och utmärkande för rasen, förutom ett mört och välsmakande kött, är den vackra gråa pälsen och ullen. Lammungarna föds i början av sommaren och kan därför snabbt komma ut i solen och gräset. Sen får de gå med sina mammor och dia och beta fram till senhösten. Dieten på fet fårmjölk och gräs gör att lammungarna växer snabbt, och köttet brukar bli otroligt saftigt, mört och gott. I november stallar vi in fåren och lammungarna så hagarna får vila,  och eftersom Gotlandsfår växer långsamt så lammen får en betessäsong till innan vi kör dem till slakt i juli. Därför är vårt lammkött från djur som är lite mer än ett år och på det viset blir det mer kött, större skinn och mer gott liv för lammen.

Våra får äter bara gräs under betessäsongen och ensilage (syrat gräs) under vintern. Vi använder varken växtgifter eller konstgödsel i hagarna, och enda kosttillskottet är salt och mineraler.
Den rena gräsdieten gör inte bara att vårt lammkött är miljövänligt, det är också bra för den biologiska mångfalden och hjälper till att hålla hagmarker öppna.

Vi använder oss av ett litet gårdsslakteri i närheten. Där är det alltid tyst och lugnt i stallet och djuren får stå i halmade boxar med tillgång till vatten innan slakt. Transporten dit sköter vi själva för att den ska bli så stressfri som möjligt, och vi kör alltid små grupper djur åt gången. På slakteriet blir köttet kontrollbesiktigat av veterinär, hängmörat, finstyckat och vaccumförpackat. Vi har många återkommande kunder som säger att vårt lammkött är det bästa de någonsin ätit, och det säljs färskt i gårdsbutiken under sommaren och fryst resten av året.

Skinnen skickar vi till Tranås i Småland för beredning. Våra skinn är ekologiskt beredda. Det betyder att man använt vegetabiliska garvämnen från en böna, istället för giftiga ämnen som exempelvis krom.

Vill du köpa skinn eller lammkött av oss? Följ oss också gärna på Facebook om du vill veta när det går att köpa lammkött eller när vi får in nya skinn i gårdsbutiken.

Leave a Reply

Ekologiskt café och gårdsbutik på Österlen.