betessläpp2012 027

Fåren

Vi föder upp Gotländska pälsfår. Det är en svensk lantras med anor från vikingatiden, och utmärkande för rasen, förutom ett mört och välsmakande kött, är den vackra gråa pälsen och ullen. Lammungarna föds sent på våren och kan därför snabbt komma ut i solen och gräset. Sen får de gå med sina mammor och dia och beta hela sommaren. Dieten på fet fårmjölk och gräs gör att lammungarna växer snabbt, och köttet brukar bli otroligt saftigt, mört och gott.

Våra får äter bara gräs under betessäsongen och ensilage (syrat gräs) under vintern. Vi använder varken växtgifter eller konstgödsel i hagarna, och enda kosttillskottet är salt och mineraler.
Den rena gräsdieten gör inte bara att vårt lammkött är miljövänligt. Gräset gör också att köttet blir välsmakande, mört och saftigt!

Vi använder oss av ett litet gårdsslakteri i närheten. Där är det alltid tyst och lugnt i stallet och djuren får stå i halmade boxar med tillgång till vatten innan slakt. Transporten dit sköter vi själva för att den ska bli så stressfri som möjligt, och vi kör alltid små grupper djur åt gången. På slakteriet blir köttet kontrollbesiktigat av veterinär, hängmörat, finstyckat och vaccumförpackat. Vi säljer det sedan fryst i vår gårdsbutik.

Skinnen skickar vi till Tranås i Småland för beredning. Våra skinn är alltid ekologiskt beredda. Det betyder att man använt vegetabiliska garvämnen från en böna, istället för giftiga ämnen som exempelvis krom.

Vill du köpa skinn eller lammkött av oss? Följ oss också gärna på Facebook om du vill veta när det går att köpa lammkött eller när vi får in nya skinn i gårdsbutiken.

Leave a Reply

Ekologiskt cafe, hantverksbageri och gårdsbutik på Österlen.