Österlenfavoriter

Dalängarna ligger nära Stenshuvud, några kilometer söder om Kivik, och i trakten finns oändligt mycket att upptäcka och göra. Här tipsar vi om några favoritställen som finns i närheten.

UTFLYKTSMÅL

Stenshuvuds nationalpark

Utsikten från berget tar andan ur en. Hav, hav, hav och en underskön bokskog, så långt ögat ser. Att ta stigen upp till Stenshuvud är vackert oavsett årstid, och vill man veta mer om naturen runt omkring kan man göra ett besök på det återinvigda "Naturum".
Till Länsstyrelsen presentation av Stenshuvud.

Sträntemölla och Forsemölla

Det här naturreservatet är en riktigt "doldis" och perfekt om man vill picknicka i fred i underskön natur. Parkera förslagsvis strax ovanför Sträntemölla och följ stigen bort till vattenfallet vid Forsemölla. Bokskogar blir inte vackrare än så här, och vattenfallet vid den gamla kvarnen är väldigt spännande att upptäcka för barn, tänk dock på att här finns inga skyddsräcken!
Till Naturskyddsföreningens presentation av Forsemölla och Sträntemölla.

Knäbäckshusen

Stranden vid Knäbäckshusen är osannolik - sanden är för vit, träden hänger som palmer över stranden - det går nästan inte att förstå att man är i Sverige. Mycket populärt badställe på sommaren då det finns en liten kiosk i en av de gamla fiskebodarna.
www.knabackshusen.se

Esperöds Arboretum och Kivikås musteri

Intill Esperöds herrgård ligger en fantastisk park, eller rättare sagt ett arboretum, där man kan vandra under mängder av exotiska träd. Särskilt besöksvärd är parken i juni då många olika sorters magnolia blommar. Alldeles intill parken ligger Kivikås musteri som gör en fantastiskt god, lågpastöriserad äppelmust. I gårdsbutiken kan man köpa äppelmust och mycket mer och intill finns ett avslappnat café med gott espressokaffe.

Kiviks Esperöd arboretet

Kivikås frukt

Ulriksdals trädgård på Kivik

Det är lätt att missa avfarten till Ulriksdals trädgård, men den här plantskolan är verkligen värd stanna till vid. Eller plantskola, det känns mer som att kliva rakt in i en perfekt engelsk trädgård och förutom växter och buskar kan man även köpa dekorativa stenskulpturer - ett besök i "monstergrottan" piggar upp det kinkigaste barn.

Länk till trädgården

Upplev Österlen till häst!

Det finns roligare sätt att upptäcka Österlen än att åka runt i bil. Prova att rida islandshäst istället! Edda hästar arrangerar turridning för små grupper och vänder sig till såväl erfarna ryttare som nybörjare. Turer går bland annat till Forsemölla och skogarna kring Gyllebosjön.

Länk till Edda hästar

Kiviks bio

Räddaren i nöden regniga sommardagar - Kiviks bio visar de bästa filmerna när man har tid att se dem - på semestern! Vi som bor här året runt kan glädjas åt denna lilla "bybiograf" på torsdagar och helgmatinéer.

Kiviks bio


ATELJÉER

KAOS - Södra Mellby

Konsthantverksgruppen KAOS består av ett tjugotal konsthantverkare som arbetar i keramik, läder, ull, tovat, silver med flera tekniker. Här får man smakprov från flera av Österlens mest begåvade konsthantverkare på en och samma gång. I huset som är Södra Mellbys gamla skolan finns också en trevlig inredningsbutik och en restaurang.
www.konsthantverksgruppenkaos.se

Mette Björnberg och Richard Johansson - Södra Mellby

Mette och Richard är konstnärsparet som gör vad som faller dem in - därför har de exempelvis INTE öppet under konstrundan. Men det går bra att besöka ateljén i Södra Mellby efter överenskommelse.
richardjohansson.com

www.mettebjornberg.com

Lisa Toft - Kivik

Lisa är silversmed, formgivare och konstnär - allt på samma gång. I hennes ateljé på Kivik hittar man bland annat hennes väldigt charmiga silversmycken.
www.lisatofft.se

Susanna Odén - Svinaberga

Susanna och Per Odén är våra favoritgrannar! Deras gård ligger intill oss, där Susanna bland annat har galleriet "Livsträdgården" och Per tar hand om den ekologiska äppelodlingen.
www.livstradgarden.se


BOENDE

Mellby Klockaregård

Södra Mellbys bästa Bed & Breakfast ligger högst upp i byn med utsikt över havet. Snygga rum, vacker trädgård, kaffebar och en liten söt butik med "rara ting".
Mellby Klockaregård.

Kiviks strand - vandrarhem och café

När vi fikar i Kivik så sitter vi helst i trädgården på Strands café. God espresso, italiensk glass - och havet tvärs över gatan. Drömmer man om att kunna ta morgon- eller kvällsdopp på semestern går det inte att bo bättre.
Kiviksstrand.


MER OM ÖSTERLEN

Allt om Skåne

Skane.com är en heltäckande turistguide om allt som finns att se och göra i Skåne.
www.skane.com

Kivik Tourism

Kivik Tourism är ett samarbetsprojekt som samlar de flesta turistföretagen i och omkring Kivik. Föreningen har en liten söt "turistbyrå" på torget och på hemsidan hittar du tips om vad som är på gång på byn.
www.kiviktourism.se

Konstrundan - störst, först och vackrast!

Vårens stora begivenhet är Konstrundan som arrangeras av Östra Skånes konstnärsgille. Över hundra konstnärer och konsthantverkare har öppet i sina ateljéer och det är alltid kul att varje vår hinna besöka några nya.
www.oskg.nu

Text och sammanställning: Veronica Almström - veronica@dalangarna.se