På gång är flyttat till Facebook

www.facebook.com/DalangarnaGard

På gång 2010

Stängt för säsongen!

Nu i december stänger vi bageriet och gårdsbutiken inför vintern. Varmt välkomna hit nästa år igen!

Bloggat om oss i sommar

Vi har haft många trevliga besökare här i sommar. Fina bilder från oss finns bland annat på Daylilly Potager.

Peter Jägerbo som skriver på matbloggen Taffel var förbi och köpte bröd, jäskorgar och en baksten som han var väldigt nöjd med.

En lycklig griskund var Isobel Hadley-Kamptz som bland annat bloggar på jordbruksverkets sida för Matlandet Sverige.

Trädgårdsfantaster på besök

Den 5 september kommer International Garden Society på besök till oss. Vi är en av alla intressanta programpunkter som ordnas under "lägerskolan" på Österlen. Vi ska berätta om vårt bageri, grisarna och varför mat går lättare att sälja med hjälp av prunkande rosenrabatter. Är man nyfiken att hänga med så finns hela programmet och mer information här:

Mat i kvadrat på Fredriksdal i Helsingborg

Vi har blivit inbjudna att vara med på Fredriksdals stora matevenemang i sommar. I år står det jordnära och närproducerade mathantverket i fokus och de har bjudit in odlare, uppfödare, kockar, föreningar och producenter till en heldag av samtal, matlagning, smakprovning och kunskapsutbyte. Gabriel ska få prata om grisar på scen, och i vårt torgstånd kommer vi sälja bakstenar, jäskorgar, kakor och lite till. Mer om evenemanget finns att läsa på Fredriksdals hemsida, Fredriksdal.

Djurnosar på Naturum

Den 18 juli invigs en ny utställning på "Naturum" uppe vid Stenshuvud. Utställningen har producerats av Liselotte Öhman ifrån Kivik och i vintras var hon här på gården och fotograferade "djurnosar". Det ska bli väldigt spännande att se hur vår gammelsugga Pellas nos kommer se ut på utställningen! En av Pellas kultingar "asades" för övrigt genom bokskogen i ett roligt arkeologiskt experiment i juni. Hur äventyret gick kan man läsa om i Ystads allehanda.


Äntligen öppnar stenugnsbageriet och gårdsbutiken!

Vi har äntligen kunnat slå upp portarna till vårt lilla bageri och gårdsbutik. Gabriel bakar fem olika sorters bröd på morgonen, plus bullar och kakor och alla ingridienser är 100 % ekologiska! Från Bertil i Bästekille får vi potatis, rödbetor, lök, morötter och lite annat, och salladen kommer från vårt egna trädgårdsland. Butiken ligger i det gamla kostallet, och där har vi förutom bröd och grönsaker även lyckats knöka in jäskorgar, bakstenar, äppelmust, honung, våra egna ekologiska lammskinn och en STOR espressomaskin. Vi har öppet alla dagar 10-16 till och med första veckan i augusti. Därefter kommer vi ha öppet året runt på fredagar och helger, fast ví kommer ta en liten semester i slutet av augusti. Varmt välkomna hit!


Meny i grisens tecken på Djuret

Bakfickan Djuret i Gamla stan i Stocholm serverade under marsmånad våra grisar på längden och tvären. Det är andra gången våra grisar tar över menyn och det är kul att några av maträtterna är förevigade på olika matbloggar.

Exempelvis Gastrosport och Livsmedelsakademin


Besök från Stadsjordsprojektet i Göteborg

Mitt i smällkalla vårvintern kom Nicklas Wennberg från Stadsjordsprojektet i Göteborg på besök i grishagen. Vi pratade gris, klappade gris och plåtade gris. Mer om det spännande projektet som fick Naturskyddsföreningens Kaprifolpris 2010 finns här:


På gång 2009

24-timmars gris på Gastro

Restaurang Gastro i Helsingborg ligger precis som Leijontornet och Rolfs kök på White guides lista över Sveriges absolut bästa restauranger. Därför är det jättekul att de vill servera våra grisar. På avsmakningsmenyn finns under november-december "24-timmars Linderödssvin från Österlen, Gotländsk tryffel, grönsaker från Ugglarp, gastrovaccade lökar, ingefära".


"Från tryne till knorr" på Leijontornet i vinter

Restaurang Leijontornet i Gamla stan i Stockholm är en av de bästa svenska krogarna om man är intresserad av "nose to tail"-eating. Våra grisar står på julmenyn - det ska bli spännande att se vad kocken Gustav Otterberg kommer hitta på.


Får i kål hos Rolfs kök

Johan Jureskog på Rolfs kök testar något nytt på menyn i höst - hängmörat får! Eller "Hängmörat får från Dalängarna med spetskål, borlottibönor & dragon" som det står på meny. Detta efter lite övertalning från Gabriel, vi tycker nämligen att gamla tackor är det godaste som finns! Nu har Johan inte fått några gamla utslagsfår, utan snarare fullvuxna fina djur som hängmörats riktigt länge på slakteriet. Det ska bli spännande att se vad gästerna tycker om denna uppdaterade version av "Får i kål", spädgrisen från i våras fick en del blogguppmärksamhet. Exempelvis här Svenskt matforum "Vad har ni beställt?" och här Zwampen "En stjärna på Stockholms kroghimmel"


Smaklustmässan i Stockholm

Gabriel och två kultingar for till huvudstaden nu i slutet av augusti och sällan har väl två grisar blivit så gullade med. Vi deltog i Skånes paviljong och Gabriels kokta skinka och äppelröka sidfläsk serverades också under en så kallad Smakverkstad, liksom på Skånes pressträff på restaurangen Mattias Dahlgren, Grand Hotell. Restaurangen var Skånes ambassadörsrestaurang under Smaklust, och glädjande nog fick våra grisar finnas med på menyn under veckan. Mer information om mässan finns hos Eldrimner - nationellt resurscentrum för småskaligt mathantverk.


En gris på gaffeln

Matskribenten Lisa Förare Winbladh kom på besök i början av sommaren och fick hälsa på grisarna i hagen. Vår grishållnig föll Lisa i smaken, och det är alltid kul med besökare som vågar klia suggorna på magen! Sydsvenskans matblogg "På tungan"


Våra grisar är "Äkta vara"

Den hemlige kocken Mats-Eric Nilssons gillar våra grisar. I hans nya bok "Äkta vara - en guide till oförfalskad mat" hittar man oss under rubriken Fläskkött. Vi är väldigt hedrade och stolta över att få sätta standard för svensk grisuppfödning och rekommenderar alla som är intresserade av mat att läsa både "Den hemlige kocken" och "Äkta vara". Det är två tankvärda böcker som radikalt ändrar ens sätt att handla, laga och se på mat. Besök gärna Aktavara.org om du är intresserad av ämnet.


Cochinillo på Rolfs kök i Stockholm

Vi samarbetar med Johan Jureskog på restaurang Rolfs kök. Johan är medlem i Svenska Kocklandslaget och hälsade på oss i Hablingbo förra sommaren. Han bokade upp hela kullen med kultingar, som kunnats avnjutas som "Cochinillo på linderödssvin från Dalängarna, Österlen".


Dalängarna med i Gourmet nr 1, 09

Våra egendesignade bakstenar är en av 22 prylar som gör livet roligare. Det tycker i alla fall redaktionen på tidningen Gourmet som tipsar om våra bakstenar på sidan 67. Som trogna fans av tidningen känns det superkul att bli omnämnda, synd bara att stenarna för närvarande är slut på grund av maskinkrångel hos stenfabriken i Burgsvik. Alla som vill ha en baksten får gärna mejla eller ringa in sin beställning, vi kontaktar alla som står på kölistan så fort vi fått in en ny leverans. Tidningen Gourmet hittar du HÄR.