Lyckliga grisar är goda grisar!

Dalängarna föder upp Linderödssvin och våra grisar är härdiga, friska och glada och får gå ute året om. Grisarna får gå i flock i stora hagar där de kan utöva sina naturliga beteenden, som att böka, leka, bada, springa, sova på valfri plats med mera. Kultingarna får dia så länge de vill och vi slipar varken ner tänder eller kasterar dem.

Fodret består främst av spannmål och beroende på säsong får de även tillgång till bete, äpplen, etc och vi ger aldrig våra grisar tillsatser som stimulerar en onaturligt snabb tillväxt. Grisarna slaktas på ett litet lokalt slakteri där djuren inte blir stressade av miljön, och folket som jobbar där behandlar djuren med respekt.

Linderödssvinet är en gammal skånskt lantras, och har sitt ursprung i det svenska skogssvinet, som strövade i Sydsveriges bok- och ekskogar fram till slutet av 1800-talet. Linderödssvinen trivs bäst när de får vistas utomhus, även vintertid, och deras tjocka päls och korta, starka ben gör att de klarar av utelivet utan problem.

De är också nästan alltid friska! Vi har aldrig haft något behov av att medicinera djuren, och kött från Dalängarna är garanterat fritt från antibitotika. Vi försöker också minimerar kväveläkaget från hagarna genom rotera grisar med odlingar. Grisarna bökar först igenom jorden och äter upp allt ogräs och gödslar marken. Sedan harvar och välter vi och odlar grönsaker eller sår i gröngödsling. På det viset får grisarna tillgång till nytt bete flera gånger per säsong och vi slipper rensa en himla massa ogräs.

Vi är stolta över vår uppfödningsmetod, inte bara för att grisarna är väldigt nöjda och friska, utan också för att köttet blir så fantastiskt gott! Köttet är rödare än vanligt fläsk, det är mört, saftigt och har en koncenterad smak.

Köttet har blivit mycket uppskattat av kockar, och våra grisar har bland annat serverats på restauranger som Bakfickan Djuret och Rolfs kök i Stockholm, Gastro i Helsingborg och 50 kvadrat i Visby. "Den hemlige kocken" - Mats Eric Nilsson utsåg också våra grisar till "Äkta vara" i sin senaste bok.

Vill du beställa en hel eller halv gris? Ring eller mejla till Gabriel på 0708-31 12 30 eller kontakt@dalangarna.se så sätter vi upp dig på intresselistan.


Ögonblick i hagen


Suggan Pella med en nyfödd kulting.


Linderödssvinet är kända för att vara goda mödrar och sköter om födseln helt själva.


Kultingarna är snabbt på benen, bara några dagar gamla börjar de göra utflykter tillsammans med sina syskon.


Våra grisar får gå ut och in i stallet som de behagar.


Unggrisar vid tråget, cirka 4 månader gamla.


Suggan Pella med en av Mollys kultingar.

Kultingar vid mattråget.